Om te reageren in het forum heb je een account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan snel aan.

Kan iedereen leren mediteren?

Kan iedereen leren mediteren?

door Christine, op dinsdag 16 november 2010 09:17

Kan iedereen leren mediteren?

Jazeker, iedereen kan mediteren! Van groot tot klein (Zie foto) Wanneer je het nut en het resultaat inziet van de meditatie-oefeningen dan wil iedereen het wel leren.
Maar oefening baart kunst. Het zal voor de een makkelijker onder de knie te krijgen zijn dan voor de ander. En uiteraard moet men niet verwachten dat men gelijk met aandacht uren achter elkaar stil kan zitten. Want daar draait het om: om de AANDACHT. De concentratie op de aandacht. Men leert te letten op de ademhaling. De geest is namelijk moeilijk te dwingen. Maar de ademhaling kan zeker wel tot kalmte gedwongen worden, waardoor de rust toetreedt. De aandacht voor de ademhaling is dus onontbeerlijk:

Als je eet, dan eet je
Als je loopt, dan loop je
En als je zit, dan zit je!

Klinkt eenvoudig niet? Maar het is alles behalve eenvoudig hoor! Probeer het maar eens! Wanneer men begint met mediteren, zal het dus tijd nodig hebben, maar terzijnertijd zal men merken wanneer men uit de dagelijkse drukte stapt en tijd neemt om te mediteren, dat de gedachtenstroom (het piekeren) stil wordt gelegd. Met andere woorden komt de geest tot rust, waardoor er een balans optreedt tussen het lichaam, geest en emoties.
Door de meditaties kun je meer efficient en resultaatgericht handelen. Het resultaat daarvan is dat men de dagelijkse beslommeringen helder en kaml benaderen kunt. Er is dan een helder bewustzijn ontstaan. Het gevolg is dat er een staat van zijn en rust is ontstaan. Er is geen plaats meer voor 100 dingen doen op een dag en al helemaal geen tijd voor een jachtig bestaan.
Zou dat niet prettig zijn om in balans te zijn?Christine