De niveaus van creatie (deel 2 van 4)

Deel 1 nog niet gelezen? klik hier

In de vorige blog ben ik ingegaan op de eerste twee niveau's van creatie: zijn en denken. Ons zijn is de primaire oorzaak in het proces van creeren. In ons zijn is vastgelegd hoe wij creeren, wat wij creeren en waarom. Als we tevreden zijn met wie we zijn, zal het ons weinig inspanning kosten dit in stand te houden. Moeiteloos? Vergeleken met veranderen wel! Hoe beginnen wij het proces van creeren wat wij willen? Denken.

Denken

Alles wat wij creeren begint met denken. Kijk maar eens om je heen. Alles, alles, ja echt, alles wat je ziet en door ons geschapen is, is eerst begonnen als een gedachte, een idee.

Om iets te creeren moet je overtuigd zijn dat het kan. Je moet erin geloven. Het proces van overtuigen begint met denken. De meeste van onze overtuigingen

, zeker de kernovertuigingen zijn onbewust. Dit betekent dat dit gedachten zijn waarvan jij aan hebt aangenomen dat ze waar zijn. Zo houden we onze denkgeest overzichtelijk. Wat wij voor waar houden, denken we niet meer over na. Een goed voorbeeld hiervan zijn al onze lichamelijke processen. Daar denken we niet meer over na. Wellicht is er ooit een tijd geweest dat we nergens anders aan dachten.

Wanneer we over een nieuwe creatie beginnen te denken krijgen we feedback. Deze feedback bestaat meestal uit gevoelens en gedachten. De feedback is afkomstig uit ons zijn. Feedback en met name de interpretatie hiervan is de bron van veel verwarring en frustratie. Je moet leren om onderscheid te maken tussen feedback over het proces van creatie en feedback over het object van creatie.

Als je bijvoorbeeld een huis van hout voor jezelf wilt creeren. Je wil dat doen door iedere ochtend aan het huis te denken en vervolgens in de wasbak te spugen. Je bent inmiddels wel zo spiritueel dat dat moet kunnen. Iedere dag wanneer je aan het huis denkt en in de wasbak spuugt voel je je niet goed en hoor je jezelf hard lachen. Na enkele weken besluit je om je droom van een houten huis maar te laten varen en voor een bakstenen huis te gaan. Zou het nu wel lukken?

Het interpreteren van feedback is dus een wezenlijk onderdeel van creeren. Het juist interpreteren van de feedback tijdens deze eerste stap is het allerbelangrijkste. Ik gebruik de volgende richtlijn. De gedachtes die ik heb over deze creatie die slecht voelen, komen voort uit overtuigingen die het realiseren van de creatie blokkeren. De gedachtes die ik heb over deze creatie die goed voelen, komen voort uit overtuigingen die het realiseren van de creatie bevorderen.

Valkuilen

We hadden het eerder over de valkuil van feedback over het proces van creatie verwarren met feedback over de creatie zelf. Een mogelijk nog grotere valkuil is je druk maken over feedback in plaats van werken aan de overtuigingen waar ze betrekking op hebben. Nog een gek voorbeeld: stel je wilt een eigen bedrijf beginnen. Steeds wanneer je hier in gedachten mee bezig bent, hoor je je vader zeggen: "Je bent nog te dom om een geit te houden." Je raakt hier telkens overstuur van. Zoveel zelfs dat je je vader opbelt en een flinke ruzie met hem begint. Je bent nu verstrikt geraakt in de feedback en vooral ook de gevoelens die deze feedback bij je teweeg brachten.

Feedback

We hebben op ieder niveau van creatie te maken met feedback. We moeten ook altijd de bron van deze feedback voor ogen houden. Ons eigen zijn. Wie wij zijn geeft ons feedback over wie we willen zijn. Als je je doel wilt bereiken zul je op zoek moeten naar de overtuiging achter de feedback. Wanneer je deze kunt en wilt veranderen heb je alle interne obstakels op weg naar de realisatie van je creatie overwonnen.

Hoe weet je dat je zover bent? Wanneer alle feedback die je ontvangt wanneer je over je creatie en de realisatie daarvan denkt positief is. Positief denken over je creatie heeft nu geen blokkades meer. Het gaat als het ware van zelf. Je bent nu klaar voor het volgende niveau van creatie: spreken.

Spreken

Wanneer je begint te praten met de mensen om je heen over hetgeen je wilt creeren ben je begonnen met het verzamelen van draagkracht voor je creatie. Als je een goed doordacht idee met de mensen om je heen begint te bespreken is er een nieuwe fase aangebroken.

Sommige ideeen zullen het niveau van spreken nooit bereiken. Dit kan zijn omdat je ze intern nooit helemaal goed kunt laten voelen. Misschien kan je dat wel, maar durf je er gewoon niet over te spreken. Blijf deze positieve ideeen denken en hou ze op die manier in leven. Speel met ze in gedachten en voel je goed terwijl je dit doet. Wie weet begin je er over een aantal jaren zo ineens over te praten. Wees dan vooral blij. De volgende stap heeft zich aangediend en realisatie van jouw idee is een stap dichterbij gekomen.

Dit is de tweede blog in de serie blogs over de niveaus van creatie

Klik hier voor deel I

Deel III over een paar dagen, hou A Bright New World dus in de gaten. 

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties op “De niveaus van creatie (deel 2 van 4)”.

Laat een reactie achter